Page 7 - VA Apeldoorn Royaal
P. 7

Een Zeeuwse beeldhouwer in Apeldoorn
CODA Museum presenteert tot en met 30 juni 2013 een overzichtstentoonstelling van het werk van Pieter Puype (1874- 1942). De Zeeuwse beeldhouwer, teken- leraar en houtsnijder Pieter Puype was
voor de Tweede Wereldoorlog letterlijk beeldbepalend voor Apeldoorn.
Tal van openbare monumenten voor de dan snelgroeiende stad zijn van zijn
De Kwartjesfontein in de Parken is één van de zicht- bare werken van Pieter Puype. (Foto: William Loohuis).
hand. Hij leverde een belangrijke bijdra- ge aan de Nieuwe Kunst (Art Nouveau),
hoewel hij binnen deze internationale beweging op zich geen groot vernieuwer was. Pieter Puype had nauw contact met de Oranjes op Paleis Het Loo. Belangstellenden kunnen tot en met 30 juni de overzichtstentoonstelling van het werk van Pieter Puype bekijken bij het CODA Museum.
Bij de tentoonstelling verschijnt een
rijk geïllustreerde publicatie over Pieter Puype, van de hand van Puypes kleinzoon Jan Memelink en kunsthistoricus Frederik Erens, specialist op het gebied van de Nieuwe Kunst. Dit boekwerk, een eerste oeuvrecatalogus van Puypes werk, is in CODA Winkel te koop voor € 18,50.
www.coda-apeldoorn.nl/puype
Dromenkast VérianZorglijnvooraluwzorgvragen!
Op vrijdag 19 april streek er
een bijzonder object neer voor Paleis Het Loo in Apeldoorn: de Dromenkast. Voorbijgangers konden binnen stappen en hun droom voor ons land delen op video.
Een videocompilatie van de dromen wordt geplaatst op
de Dromenwebsite www. deeljouwdroom.nl. Sinds de lancering van de Dromensite
op 2 april hebben duizenden Nederlanders hun toekomstdroom voor Nederland gedeeld.
Iedere inwoner van ons land die een verrassende, inspirerende en begrijpelijke droom heeft voor Nederland, kan deze tot en met de inhuldiging van Koning Willem Alexander op 30 april uploaden.
Uiteindelijk selecteert een jury van bekende Nederlanders de meest inspirerende dromen voor publicatie in het Droomboek. Dit wordt op
5 september aan het Koningspaar aangeboden in aanwezigheid van de indieners van de gekozen dromen. Daarna is het boek als e-book en in gedrukte versie beschikbaar.
De Dromenkast is een project van het Nationaal Comité Inhuldiging en de Nationale Postcode Loterij om mensen aan te moedigen hun droom voor Nederland te delen. Om zoveel mogelijk mensen te inspireren hun droom in te sturen, reist de Dromenkast het hele land door.
Bedrijfsnieuws | “Vérian Zorg-
lijn, wat kan ik voor u betekenen?” Vriendelijk en professioneel nemen de zorgcentralisten de telefoontjes aan die binnenkomen op 0900-9255 (lokaal tarief). Humor en tragiek wisselen elkaar af.
Zorgcentralist Natasja: “Het ene mo- ment heb je een verdrietige dame die het overlijden van har partner meldt en het volgende moment spreek je een lachende man die per ongeluk op het zendertje van zijn alarm is gaan zitten. Even later indiceer je weer een hooglaag bed voor een ernstig zieke.”
Zorgcentralist Eva legt uit hoe het com- putersysteem werkt: “De alarmtelefoon- tjes (personenalarmering) hebben altijd voorrang. Als iemand thuis de zender van de personenalarmering indrukt, licht on- middellijk op de computer een rode balk op. Het gesprek waar je dan mee bezig bent zet je direct vriendelijk in de wacht. Sommige mensen vinden dat natuurlijk vervelend, maar hebben na uitleg begrip voor de situatie.”
Nastasja en Eva vinden het werken op
de Zorglijn leuk en afwisselend: “Graag mensen helpen, goed luisteren, organise- ren, nauwkeurig zijn en medische kennis moet je wel in huis hebben.”
De Vérian Zorglijn is niet alleen voor cliënten 24 uur per dag bereikbaar, maar ook voor collega’s, (huis)artsen en andere verwijzers die bellen met vragen over de huidige (thuis)zorg van hun cli- enten. Vérian heeft een breed aanbod van zorgdiensten, 24 uur per dag, 7 da- gen per week: verpleging, persoonlijke verzorging, specialistische verpleging, huishoudelijke hulp, thuisbegeleiding, diëtetiek, jeugdgezondheidszorg en maatschappelijk werk.
“Wilt u hier meer over weten, bel dan de Zorglijn (0900-9255). Geen vraag blijft onbeantwoord!”


































































































   5   6   7   8   9