Page 3 - WK-Krant Apeldoorn
P. 3

WK-Krant 2010 pagina 3
2010
      
World Cup
Vier het WK tussen de Big
Five in Beekse Bergen
Is Zuid-Afrika te ver of te duur voor je? Geen nood; er zijn tal van evenementen waar je de WK-sfeer volop kunt beleven. Een Oranjecamping in Beekse Bergen? Een voetbalfestijn in de RAI, de ArenA of De Kuip? Het is allemaal mogelijk voor de thuisblijvers onder de Oran- jefans.
Geen zin om 13 uur te vliegen maar wil je wél een WK-vakan- tie in Afrika-stijl? Vier het WK dan op de heuse Oranjecam- ping Beekse Bergen. In Hilva- renbeek (Noord-Brabant) tref je Safaricamp Beekse Bergen, een safariparadijs waar je van 11 juni tot en met 11 juli kunt kamperen tussen de Big Five en zo’n 1.250 andere exoti- sche jungledieren. Op de grote groene kampeervelden aan de rietrivier kunnen liefhebbers kamperen met tent en caravan of zelfs een compleet ingerichte safaritent huren. Per safariboot vaar je gratis over de rivier langs leeuwen, giraffen, neushoorns en zebra’s, en per pendeltreintje (de Struisvogelexpress) zit je zo in vakantiepark Beekse Bergen waar je gebruik kunt maken van verschillende faciliteiten.
‘s Morgens wakker worden van het gebrul van leeuwen, ge- schetter van tropische vogels en rennende savannedieren. Volg de wedstrijden op grote schermen en geniet ervoor en erna van live entertainment. Er zijn verschillende arrangemen- ten (tweedaags arrangement vanaf 35 euro) te boeken. Deze arrangementen zijn samenge- steld op basis van de wedstrij- den die Nederland speelt. Een langer verblijf is ook mogelijk. Reserveren kan via 0900-0200
of www.libemavakantieparken. nl/oranje.
Reuzenscherm
Tijdens het WK zijn er talloze voetbalgerelateerde evenemen- ten. Iedereen kent wel de acties van de plaatselijke horeca. In de Amsterdam ArenA, de RAI en De Kuip doen ze hetzelfde, alleen een stukje ‘uitvergroot’. Zo organiseert Coca-Cola Ne- derland in de ArenA een voet- balfestijn rond de WK-match Nederland-Japan op 19 juni. Op een reuzenscherm, dat over de lengte van het veld wordt opge- steld, kunnen 35.000 Oranjefans de wedstrijd, die om half twee begint, volgen. Het evenement wordt verder opgeluisterd door optredens van onder andere Alain Clark en Roel van Velzen. Toegangskaarten kosten tussen 22,50 en 27,50 euro. Coca-Cola gaat een kortingsactie voeren, waarbij het tweede toegangs- kaartje gratis is.
Als het Nederlands Elftal zijn wedstrijden speelt, kan men, on- der de noemer ‘Thuisvak Oran- je’, ook in de RAI terecht, waar de duels van Oranje op grote schermen worden vertoond. Het publiek wordt rond de wedstrijd vermaakt met optredens en professionele beschouwingen. Tijdens de wedstrijden in de
groepsfase staan optredens ge- pland van onder andere Wolter Kroes, Frans Duijts, Xander de Buisonjé, de Dikdakkers en de Gebroeders Ko. De organisatie is in handen van de KNVB, in samenwerking met Heineken, De Staatsloterij en Radio 538. Kaarten kosten 10 euro per Oranje-duel of 25 euro voor een passe-partout (3 Oranje-duels) en zijn verkrijgbaar via de web- site ThuisVakOranje.nl of de winkels van Primera.
Voetbaltempel
Een derde WK-evenement is ‘Experts van Oranje’ in De Kuip. In samenwerking met de Neder- landse Expert Groep verandert De Kuip in een zee van oranje. Uiteraard staat het voetbal cen- traal, maar wat te denken van de geweldige line-up. Topartiesten van Nederlandse bodem zorgen voor een onvergetelijke sfeer in deze voetbaltempel bij uitstek. Experts van Oranje vindt plaats op zaterdag 19 (Nederland- Japan) en donderdag 24 juni (Nederland-Kameroen). Voor en na de Oranjeduels zetten on- der meer Jan Smit, Jeroen van der Boom, Gordon, Lee Towers, Thomas Berge, Wolter Kroes, Jannes, Marianne Weber, Koos Alberts en vele anderen het sta- dion op z’n kop. Meer informatie via: www.expertsvanoranje.nl.
Hier is het allemaal om te doen
beker zelf is tienzijdig, gedragen door een gevleugeld persoon die Nike voorstelde, de Griekse godin van de overwinning.
Schoenendoos
Tijdens de Tweede Wereldoor- log werd de beker bewaard door de Italiaan Ottorino Barassi, vi- cepresident van de FIFA. Hij had de beker verborgen in een schoenendoos onder zijn bed. Vlak voor het WK in Engeland, 1966, werd de beker gestolen uit een tentoonstelling in Westmin- ster Central Hall. Zeven dagen later werd hij teruggevonden, gewikkeld in kranten aan de voet van een boom door een hond, Pickles genaamd, in Norwood, Zuid-Londen. Daarna liet de FIFA een replica maken, die het origineel verving na de of ci le uitreiking. In 1997 werd de repli- ca verkocht voor 425.015 dollar. Brazili won deze beker voor de derde keer in 1970 en mocht de trofee daarom houden. Maar in 1983 werd de beker opnieuw ge- stolen in Rio de Janeiro. De be- ker is nooit meer teruggevonden en waarschijnlijk omgesmolten. De Braziliaanse voetbalbond heeft voor zichzelf een replica laten maken.
Winnaars Jules Rimet-beker:
Uruguay - 1930, 1950 Itali - 1934, 1938 West-Duitsland - 1954 Brazili - 1958, 1962, 1970 Engeland - 1966
Winnaars FIFA Wereldbeker:
(West-)Duitsland - 1974, 1990 Argentini - 1978, 1986
Itali - 1982, 2006
Brazili - 1994, 2002
Frankrijk - 1998
Bronnen: Wikipedia.nl en FIFA.com
Om deze beker is het allemaal te doen. De huidige FIFA We- reldbeker is de opvolger van de Coupe Jules Rimet en werd in 1974 voor het eerst uitgereikt aan West-Duitsland. De FIFA Wereldbeker is ontworpen door Silvio Gazzaniga en vervaardigd door Bertoni in Milaan. De Cup is 36,5 centimeter hoog en bevat 5 kilogram 18-karaats (75 procent) goud. De voet is 13 centimeter in diameter en bestaat uit twee lagen malachiet (lichtgroen mi- neraal met witte aders). Het to- taalgewicht is 6,175 kilogram. Er zijn twee guren die de wereld- bol ophouden. De naam van het winnende land wordt gegraveerd op de onderzijde, in de voetplaat. Er is plaats voor winnaars tot en met 2038. De wereldbeker blijft een wisseltrofee. Het winnende land krijgt de beker vier jaar in bruikleen en mag een replica kopen.
Het Nederlands Elftal slaagde er tot nu toe nog nooit in deze trofee in ontvangst te mogen ne- men. In 1974 waren ‘we’ er heel dicht bij, maar helaas: de nale
De huidige FIFA Wereldbeker is de op- volger van de Coupe Jules Rimet.
in en tegen West-Duitsland ging verloren. Vier jaar later had Rob Rensenbrink de beker al bijna in handen, maar zijn schot in de
 nale tegen Argentini belandde op de paal, waarna Oranje in de verlenging het hoofd moest buigen voor de Argentijnen. We hopen natuurlijk met zijn allen dat het Nederlands Elftal tijdens dit WK in Zuid-Afrika wederom de sterren van de hemel speelt onder leiding van de ervaren bondscoach Bert van Marwijk. En misschien mag Oranje de beker (die in feite helemaal geen beker is) voor het eerst omhoog houden.
Gevleugeld
De voorganger van de FIFA We- reldbeker was de Coupe Jules Rimet. Oorspronkelijk werd de beker ook wel Wereldbeker of Coupe du Monde genoemd. In 1946 werd de trofee vernoemd naar FIFA-voorzitter Jules Rimet, die in 1929 het toernooi opzette. De beker is ontworpen door Abel La eur en gemaakt van zilver, met goud bekleed, op een achthoekige basis van de edelsteen lapis lazuli (donker- blauw met goudkleurige aders). De beker was 35 centimeter hoog en woog 3,8 kilogram. De
WK 2018
FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft laten doorschemeren dat het WK 2018 bijna zeker plaatsvindt in Europa. De Zwitser zou dit al overeen zijn gekomen met UEFA-voorzitter Michel Platini. Blatter meent dat er voldoende kandidaten uit Europa zijn om een goed organisatieland te kiezen. Engeland, Nederland-België, Rusland en Spanje-Portugal lijken voor deze verkiezing in aanmerking te komen. Voor het WK 2022 blijven de VS en Australië kandidaat.
Zie ook pagina 15
Page three girl
Wie wel eens in Engeland is geweest, kan haast niet om de ta- bloids heen. Neem The Sun, voor het eerst uitgegeven in 1961 en tegenwoordig in handen van Rupert Murdoch. The Sun kent de hoogste oplage van alle Engelstalige kranten ter wereld: iedere dag gaan er ruim 3 miljoen over de toonbank. Beroemd is de page three girl, een schaars geklede dame die iedere dag groot op pa- gina 3 van de krant staat. Hoewel de oplage van deze krant de 3 miljoen net niet haalt, spiegelen we ons toch graag met onze eigen ‘pagina 3-schoonheid’ aan ‘Rupert’. (Foto: Rapid Eye Media).


   1   2   3   4   5