Page 5 - WK-Krant Epe
P. 5

WK-Krant 2010 pagina 5
2010
            
World Cup
Smaakmaker haalt ‘zilveren plak’
De meest legendarische WK-deelname van Nederland is die van 1974. Voor het eerst sinds 1938 slaagde Nederland erin zich te kwali ceren voor het hoofdtoernooi, waaraan toen nog zestien teams deelnamen. Het werd een WK om nooit te vergeten.
Bondscoach Rinus Michels had de beschikking over een zeer sterke selectie – van 1970 tot en met 1973 hadden achtereenvolgens Feyenoord en driemaal Ajax de Europa- cup 1 gewonnen. Toch wa- ren de verwachtingen voor het WK in Duitsland bepaald niet hoog gespannen. Ne- derland had immers op een groot toernooi nog nooit goed gepresteerd en in de kwali - catiereeks had Oranje tegen- stander België slechts met de grootst mogelijke moeite (en dankzij een onterecht af- gekeurd buitenspeldoelpunt) achter zich gelaten.
Oranje zat in een poule met Uruguay, Zweden en Bulga- rije. De Zuid-Amerikanen wer- den met 2-0 verslagen. Tegen Zweden volgde een gelijkspel (0-0) en vervolgens gingen de Bulgaren met 4-1 over de knie. Waar tegenwoordig na de eerste ronde meteen de knock out-fase volgt, moest in 1974 ook in de tweede ronde in een poulesysteem worden gevoetbald. Het Ne- derlands Elftal steeg boven zichzelf uit en wist te winnen van achtereenvolgens Argen- tinië (4-0), Oost-Duitsland (2- 0) en Brazilië (2-0). Dit laatste – spijkerharde – duel tegen de regerend wereldkampioen van dat moment, wordt door sommige insiders als de bes- te interland ooit van het Ne- derlands Elftal omschreven.
Zonder een tegendoelpunt te incasseren plaatste het Ne- derlands Elftal zich voor de  nale, waarin ze uitkwamen tegen gastland West-Duits- land. Wat een apotheose had moeten worden, eindigde in een anti-climax. Het begin was nog wel zo mooi. Bin- nen 30 seconden, en zonder dat een Duitser de bal nog had aangeraakt, werd Johan Cruijff onderuit gehaald en benutte Johan Neeskens de toegekende strafschop. De Duitsers kregen halverwege de eerste helft ook een pe- nalty, die benut werd door Paul Breitner. Vlak voor rust scoorde Duitsland door Gerd Müller nog een keer. Oranje drong de hele tweede helft aan, maar kwam niet meer tot scoren. Het volgens ve- len best voetballende elftal van het WK ‘74 verloor de wedstrijd.
Mop
Zal het ook in 2010 tot de beladen confrontatie Neder- land-Duitsland komen? Na het WK van 1974 in Duits- land waren de frustraties bij veel Nederlanders over de verloren  nale tegen het gastland groot. In 1988 ver- sloeg Oranje Duitsland in eigen land tijdens de halve  nale van het EK, om ver- volgens het toernooi te win- nen. De scherpe kantjes zijn sindsdien minder geworden, maar de rivaliteit blijft, ge-
Duitsland wereldkampioen. Aanvoerder Franz Beckenbauer (links) en keeper Sepp Maier kunnen hun geluk niet op.
7 Juli 1974: het Nederlands Elftal schrijft historie en behaalt on- geslagen de WK- nale. Ruim 77.000 toeschouwers zijn in het Olympiastadion in München getuige van de wedstrijd.
Het logo van het Wereldkampioenschap voetbal in 1974, dat werd gehouden bij onze Oosterburen.
Oranje verlaat in de personen van (vlnr) Pierre van den Akker, Jo- han Cruijff, Wim Rijsbergen en Rinus Michels gedesillusioneerd het veld na de verloren WK- nale tegen gastland Duitsland.
tuige ook de volgende mop: ‘Terwijl ik vanmorgen in mijn auto voor het stoplicht wachtte, kwam er een man met een oranje voetbalpetje naar mijn auto toegelopen. Hij klopte op mijn raampje en ik draaide hem open. “Heeft u het al op het nieuws ge-
hoord, meneer? Het Duitse voetbalelftal is zojuist gegij- zeld en ze vragen 10 miljoen euro losgeld. Als dit bedrag niet voor vanavond wordt betaald, worden alle spelers met benzine overgoten en in brand gestoken, en kunnen ze dus niet deelnemen aan
het WK in Zuid-Afrika!” “Al- lemachtig”, zei ik, “het moet toch niet gekker worden.” “Ik ga daarom alle auto’s langs om te collecteren”, zei de man. “Wilt u ook wat geven?” “Oké”, zei ik, “hoeveel geven de meesten?” Waarop hij antwoordt: “Rond de 5 liter.”
Doelman Sepp Maier had het in de tweede helft van de WK- nale druk, maar hij be- zweek niet onder de Nederlandse aanvalsgolven. Het bleef 2-1 voor de Duitsers.
Eén van de sterren van Oranje: volksheld Wim van Hanegem, die dit toernooi vooral in dienst speelde van die andere grote maes- tro: Johan Cruijff.
PartyHarry waagt een poging
gens Vesseur. “We hopen een bejaardentehuistoer te organi- seren.”
De melodie van Sarie Marais wordt door de Britse marine ge- bruikt en het Franse vreemdelin- genlegioen heeft eveneens een eigen versie van het lied. “Veel mensen van boven de vijftig ken- nen het liedje. De melodie van ‘Daar waar Oranje speelt’ roept vaak emotionele herinneringen op. Dat vinden ze echt te gek.” Met zijn lied probeert de zanger van het levenslied ook ons beeld van het Nederlandse team te verbeteren: “Er wordt zoveel ge-
zeurd over het Nederlands elftal. We hebben gewoon een mooi team, waar volgens mij veel landen jaloers op zijn. Dat wil ik door de tekst uit mijn lied laten spreken.” Ondertussen is het lied in ieder geval voor Vesseur een hit. “Ik wordt nog veel vaker uitgenodigd voor optredens. Een hele avond boeken is erg lastig, ik treed vaak wel drie keer op een avond op.”
De website www.wkhits.nl zet de WK-hit kandidaten op een rijtje. Voor het WK in 2006 bleef de tel- ler steken op 36. Dit jaar zijn er al 39 WK-liedjes geteld.
Iedere EK en WK doen vele bekende en minder bekende Nederlandse artiesten een poging een hitje te scoren. Mo- gelijk dat een WK-hit voor hen de de nitieve doorbraak betekent. Ook de Apeldoornse Harry Vesseur, bekend als ‘PartyHarry’, waagt een poging met ‘Daar waar Oranje speelt.’ Daarmee hoopt Vesseur de concurrentie van 38 andere WK-liedjes te verslaan.
meer in Shanghai heeft opge- treden.
Bejaardenhuistoer
De Apeldoorner denkt de concurrentie met de 38 an- dere WK-liederen makkelijk aan te kunnen. “Mijn liedje is geen standaard ‘hand in hand, lalalaa’, maar een ori- gineel Afrikaans nummer met een dansbare beat,” zegt hij erover. Vooral voor ouderen is het liedje aantrekkelijk, vol-
“Toen ik dit lied hoorde wilde ik er wat mee doen. Met een dancebeat eronder en een tekst waar zo veel inhoud in zit, heeft dit zeker hitpotentie.” De originele versie van het WK-
lied ‘Daar waar Oranje Speelt’ van Harry Vasseur is Sarie Marais, een traditioneel Zuid- Afrikaans lied. Harry Vesseur is onderdeel van De Foppers, een driemanschap dat onder


































































































   3   4   5   6   7