Page 7 - KUNST in de Achterhoek
P. 7

Villa Mondriaan - Winterswijk
Hommage aan Achterhoekse Mondriaan
De wereldberoemde kunstenaar Piet Mondriaan woonde en werkte onder meer in Amsterdam, Londen, New York en Parijs. Vanuit die laatste stad schreef hij eens in een brief aan zijn broer dat hij heimwee had naar de prachtige Winterswijkse luchten, die hij in zijn jonge jaren had leren bewonderen. Piet Mondriaan bracht twaalf jaar van zijn leven, van zijn 8e tot zijn 20e, in deze plaats door.
Het ouderlijk huis aan de Zonnebrink is sinds 2013 gewijd aan de bewoner die zich later zou ontwikkelen tot een internationaal icoon van het neoplasticisme. Onder de naam ‘Villa Mondriaan’ toont het museum wisselende exposities waarin het vroege werk van de oude meester centraal staat. Het zijn figuratieve schilderijen waarin geometrische patronen af en toe al lichtjes doorschemeren.
Anne Kremers (1988), directeur tot september 2016, groeide op in de Achterhoek. “Indertijd kwam je hier nauwelijks in aanraking met kunst. Dat heb ik wel gemist. Daarom deed het me goed dat ik de kans kreeg de huidige jeugd wel die ervaring mee te geven.” Na haar studies Algemene Cultuurwetenschappen en Kunstge- schiedenis in de Randstad keerde Anne terug naar haar geboortestreek waar ze de plaats innam van Wim van Krimpen (1941), die een belangrijke rol speelde bij de realisatie van Villa Mondriaan in Winterswijk. Onder de kop ‘Jongste museumdirecteur volgt de oudste op’ haalde die benoe-
ming indertijd de landelijke pers. De ervaren directeur, onder meer van het Gemeentemuseum in Den Haag, was de ideale mentor voor zijn jeugdige opvolger die met een combinatie van enthousiasme en naïviteit en gedreven door liefde voor de kunst en de Achterhoek in het diepe sprong.
Jongste museumdirecteur volgt de oudste op
21


































































































   5   6   7   8   9