Page 5 - VA2017
P. 5

Koningsstad bij uitstek
Apeldoorn kan bogen op een lange geschiede- nis. Al in 792 werd het als ‘villa ut marca Appoldro’ genoemd in een schenkingsakte. Aan het eind van de 16de eeuw maakte dit kleine dorpje dankzij de papierindustrie een snelle groei door. Heel bekend is natuurlijk Paleis Het Loo, wat Willem III van Oranje liet bouwen als onderkomen in een jachtgebied. Het paleis bleef bewoond door leden van het koninklijk huis tot het overlijden van koningin Wilhelmina. Sinds 1984 fungeert Paleis Het Loo als museum.
Ook de aanleg van het Apeldoorns Kanaal,
een initiatief van koning Willem I, vormde een stimulans voor de werkgelegenheid en de eco- nomie en daarmee voor de bloei van Apeldoorn. Het kanaal, dat loopt van de IJssel bij Hattem naar Apeldoorn, werd later doorgetrokken naar Dieren, waar het opnieuw aansloot op de IJssel. Koning Willem I  nancierde eveneens de aanleg van een grindpad, dat grotendeels langs het kanaal liep en de reistijd tussen Arnhem en Zwolle aanzienlijk verkortte.
Toen Apeldoorn in 1876 werd aangesloten op het landelijk spoorwegennet, nam de bedrijvig- heid nog verder toe. Het zorgde er echter ook voor dat het kanaal minder belangrijk werd. In 1962 werd het noordelijk deel gesloten, het zuidelijk deel volgde in 1972. De Stichting Apeldoorns Kanaal, opgericht in 1998, stelt zich ten doel om het Apeldoorns Kanaal weer bevaarbaar te maken.
In de jaren ’60 kwamen er allerlei rijksdiensten, waaronder de Belastingdienst, Domeinen en het Kadaster, naar Apeldoorn en vele andere bedrij-
Gemeente Apeldoorn
ven volgden. Hele nieuwbouwwijken verrezen en momenteel telt Apeldoorn ruim 159.000 inwoners. Karakteristiek is de uitgestrekte bosrijke omgeving en ook de stad zelf biedt een groene aanblik dankzij fraaie plantsoenen en stadsparken. De stad telt meer dan 130 rijksmonumenten.
De Parkenbuurt ten noorden van het centrum kent veel oude herenhuizen en is rijksbeschermd stadsgezicht. Ook villapark Berg en Bos is de moeite waard, onder andere vanwege de mooie lanen. De winkels zijn geconcentreerd langs de Hoofdstraat en het overdekte winkelcentrum
De Oranjerie.
Daarnaast zijn er de nodige bekende attracties te bezoeken: de Apenheul, waar een dertigtal apensoorten vrij in het bos leven, familiepark Koningin Julianatoren en het Nationaal Museum Paleis Het Loo. De prachtige paleistuinen, geopend in de zomermaanden, zijn een absolute must. Tot de uitgaansmogelijkheden behoren Schouwburg Orpheus (concerten en theater), Podium Gigant (popzaal, theaterzaal en twee  lmzalen) en bioscoop Tivoli. Jaarlijkse evenementen zijn onder andere het Drakenboot- festival, het Bierfestival en het Korenfestival.
Meer informatie via het VVV Informatie- centrum, tel.: 055-5260200 (ma. t/m
vr. 9.00-17.00 uur), info@develuwe.nl, www.vvvapeldoorn.nl. Of via het VVV- agentschap, p/a CODA), Vosselmanstraat 299, 7311 TC Apeldoorn, openingstijden: ma. t/m vr. 10.00-17.30 uur, za. 10.00- 17.00 uur, zo. 13.00-17.00 uur.
5


































































































   3   4   5   6   7