Page 7 - SWOE magazine
P. 7

Meer welzijn = Minder zorg
Onder dat motto organiseerde de SWO/E in 2006 een symposium ter gelegenheid van de afsluiting van de eerste serie preventieve huisbezoeken bij 75- plussers.Terugkijkend op het ontstaan van de SWO/E in 1971 en vooruitkijkend naar de toekomst van ons werk blijkt dat een motto van alle tijden te zijn.
Sinds 2007 is de SWO/E betrokken bij de Ondersteuning van Man- telzorgers (van alle leeftijden) en hiervoor is een consulent mantel- zorg aangesteld. Tegenwoordig is er een Formulierenteam, eveneens voor alle leeftijden, voortgekomen uit de ondersteuning bij thuisad- ministratie.
In goed overleg met de gemeen- te proberen wij in te spelen op landelijke ontwikkelingen die als gevolg hebben dat de gemeente meer taken – maar helaas minder geld – op het bordje krijgt. Zo zijn wij bezig om – in samenspraak met gemeente en andere organisaties – Dagbesteding te realiseren in nog te ontwikkelen multifunctionele Wijksteunpunten. Ook zijn er ini- tiatieven om in samenspraak met Koppel en Viattence, ontmoetings- activiteiten voor Turkse ouderen
te organiseren. Die kunnen op termijn mogelijk uitgroeien tot een meer gezamenlijk optrekken van ouderen ongeacht hun land van herkomst.
Ons werk is alleen mogelijk in goede samenwerking met belang- hebbenden, organisaties en niet te vergeten met al onze (vrijwillige) medewerkers. Wij hebben het werk van de SWO/E met elkaar gemaakt tot wat het nu is. Ik kan ze helaas niet allemaal bij naam noemen, maar ik denk dat we best trots mogen zijn op wat we samen tot stand hebben gebracht.
Wij gaan er vanuit dat de gemeente en de samenleving het ons ook in de toekomst mogelijk maken om dit werk voort te zetten en dat we nieuwe welzijnsdiensten kunnen blijven ontwikkelen, passend bij een veranderende samenleving. Recent onderzoek naar het e ect van het welzijnswerk wijst uit dat deelnemers aan welzijnsactivitei- ten o.a. langer gezond blijven en minder depressief zijn.
Dat bespaart kosten en maakt in- vesteren in welzijn(swerk) lonend.
Sjaak Bijl
De Stichting voor Bejaardenwelzijn in Epe werd opgericht om de werk- zaamheden t.b.v. bejaarden te coördineren met als eigenlijke doel het welzijn en de zelfstandigheid van de bejaarden te bevorderen. Daarin is dus niets veranderd.
Ook vandaag de dag willen wij niets anders dan stimuleren dat senioren zo lang en zo prettig mogelijk zelfstandig (dus zonder of met zo weinig mogelijk zorg) thuis kunnen blijven wonen. Het welzijnswerk was en is bij uitstek de organisatie die - samen met burgers - gericht is op het bevor- deren van zelfredzaamheid, parti- cipatie, sociale samenhang en zorg voor elkaar. Allen doelen van de Wet Maatschappelijke Ondersteu- ning (WMO). Wij signaleren pro- blemen vroegtijdig, benoemen en lossen problemen van (kwetsbare) burgers op. We dragen bij aan het voorkomen dat problemen ver- ergeren, waardoor duurdere zorg moet worden ingezet.
De SWO/E heeft in de afgelopen veertig jaar op uiteenlopende wijze invulling gegeven aan deze taakstelling en heeft ingespeeld op allerhande (maatschappelijke) ontwikkelingen. Bijvoorbeeld de toename van het aantal ouderen, maar ook de individualisering van de samenleving, met soms als gevolg toenemende eenzaam- heid bij ouderen. De SWO/E richt zich met haar welzijnsdiensten
op maatschappelijke activering, sociale preventie en persoonlijke begeleiding en draagt daarmee bij aan een meer sociale samenleving, waarin aandacht is voor ouderen, mantelzorgers van alle leeftijden en ( nancieel) kwetsbare burgers. In de afgelopen jaren zijn er veel
projecten gekomen en gegaan zo- als het Ouderenvervoer of anders opgezet zoals de Maaltijdvoorzie- ning; u leest er over in dit blad.
In die veertig jaren kwamen er
ook telkens weer nieuwe projec- ten, waaronder het zogenaamde Preventief Huisbezoek 75+. Dit project bleek een succesformule omdat wij zo de kans kregen in gesprek te komen met veel nog zelfstandig wonende senioren. Hieruit ontwikkelde zich de functie van Ouderenadviseur die als spin in het web van allerhande voor- zieningen, ouderen inhoudelijk en praktisch kan ondersteunen.
Naast deze vorm van cliëntonder- steuning zijn er tal van activiteiten ontwikkeld die garant staan voor ontmoeting en de mogelijkheid tot het versterken van de onderlinge contacten. Met ons werk willen we voorkomen dat mensen achter de geraniums verdwijnen.
SWO/E  1971 - 2011
7


































































































   5   6   7   8   9