Page 5 - VA05_2017
P. 5

Een orgelbouwer
past bescheidenheid
De Heerder orgelmakerij Reil is een begrip in Nederland en ver daarbuiten. Het bedrijf bouwt en restaureert orgels in alle soorten en maten. Van grote kerkorgels tot kleine huisorgels. In het najaar nemen de ambachtelijke vakmannen het Meere-orgel in Epe onderhanden. Over de kwaliteit van het restauratiewerk hoeft het Eper kerkbestuur zich geen zorgen te maken. Kennis over het werk is in ruime mate aanwezig. De liefde voor het vak zo mogelijk nog meer.
Die liefde voor het vak komt je tegemoet zodra je de werkplaats binnenstapt. Meters maken is er niet bij, al is ook deze orgel- makerij natuurlijk een bedrijf waar geld verdiend moet worden. “Uitgangspunt is kwaliteit en vakmanschap. Daarna volgt het zakelijk aspect”, zegt de huidige directeur Hans Reil. “Het is ongeloo ijk wat men vroeger kon en hoeveel kennis men had. We proberen zoveel mogelijk te restaureren naar het ontwerp van de oorspronkelijke orgelbouwer. Daarbij past respect en een grote mate van bescheidenheid. Onze roots liggen in de 17e en 18e eeuw. De meesters uit die tijd zijn onze leermeesters.”
Afdelingen
Het bedrijf is opgebouwd uit diverse afdelingen. Op de hout- afdeling worden de omkastingen gebouwd, die vaak nog in elkaar worden gezet met zwaluwstaart- of pen-gat-verbindin- gen. Ook het houtsnijwerk vindt hier plaats. Het restaureren van het binnenwerk, inclusief de houten hefboompjes en de toetsen vraagt om chirurgisch vakmanschap. Even verderop de afdeling waar de metalen orgelpijpen onderhanden worden genomen om ze onder andere van oxidatie te ontdoen, afge- broken of gedeukte delen te herstellen, ze met uiterst precies soldeerwerk weer winddicht te maken en waar nodig te om- wikkelen met een folie van tin.
Hans Reil: “De kennis van de orgelbouwers uit de 17e en 18e eeuw is onze basis.”
VA-KRANT
MENS & WERK | 5


































































































   3   4   5   6   7