Page 7 - VA-krant Dec 2015
P. 7
VA-KRANT ETEN & DRINKEN | 7 Tekst en foto: Ton Brands Eet smakelijk Eet smakelijk
kelijk
kelijk
Veluwse appelnote
se appe
lnotentaart met honing Ingrediënten Een taart is circa 12 punten
Een taart is circa 12 punten
• 150 gram ongezouten room
gram onge
zouten roomboter op kamertemperatuur • 150 gram suiker • 300 gram speltbloem gezeefd • 1 ei • 1 kg zoete handappels • 1 theelepel gemalen kaneel
• 1 theelepel gemalen kaneel
• 150 gram gemengde ongezout
gram geme
ngde ongezouten noten • 4 à 5 eetlepels abrikozenjam Voorbereiding verwarm de oven op 180 graden. Bereiding
Bereiding
Kneed van d
n de boter
, 100 gram suiker, bloem, ei en een beetje zout een soe-
bloem, ei en een beetje zout een soe-
pel deeg. Leg de deegbal ongeveer 30
. Leg de d
eegbal ongeveer 30
pel deeg. Leg de deegbal ongeveer 30
minuten in vershoudfolie te rusten
in versho
udfolie te rusten
minuten in vershoudfolie te rusten
in de koelkast. Leg een vel bakpapier
lkast. Leg
een vel bakpapier
in de koelkast. Leg een vel bakpapier
op de bodem van een springvorm.
odem van
een springvorm. Rol het deeg tussen 2 vellen vers-
Rol het deeg tussen 2 vellen vers-
houdfolie uit tot een ronde deeglap
e uit tot
een ronde deeglap
houdfolie uit tot een ronde deeglap
van ongeveer 30-32 cm doorsnee en
veer 30-3
2 cm doorsnee en bekleed de bodem van de spring-
van ongeveer 30-32 cm doorsnee en
bekleed de bodem van de spring-
vorm ermee, inclusief de rand. Schil
ee, inclus
ief de rand. Schil
orm ermee, inclusief de rand. Schil
vorm ermee, inclusief de rand. Schil
de appels en snij ze in blokjes van
s en snij
ze in blokjes van
de appels en snij ze in blokjes van
1 cm. Schep ze in een kom met 50
chep ze i
n een kom met 50 gram suiker, kaneel en de geroos-
gram suiker, kaneel en de geroos-
terde noten. Schep de appelvulling
ten. Sche
p de appelvulling
terde noten. Schep de appelvulling
in de vorm van het deeg en bak de
rm van he
t deeg en bak de
in de vorm van het deeg en bak de
taart in de voorverwarmde oven in
de voorv
erwarmde oven in
taart in de voorverwarmde oven in
ongeveer 45 minuten gaar. Verwarm
45 minut
en gaar. Verwarm
taart in de voorverwarmde oven in
ongeveer 45 minuten gaar. Verwarm
de jam in een steelpan met 1 eetlepel
een steel
pan met 1 eetlepel
e jam in een steelpan met 1 eetlepel
de jam in een steelpan met 1 eetlepel
water. Wrijf de jam door een zeef en
rijf de ja
m door een zeef en
Dit recept wordt
u aangeboden door Veluws Eethuis Wissel van Bertus Stijf www.veluwseethuis.nl
bestrijk de taart
ermee. Laat hem in
bestrijk de taart ermee. Laat hem in
de vorm afkoelen en snij hem daarna
afkoelen e
n snij hem daarna in 12 punten.
in 12 punten.
Serveertip: Ma
tip: Maak
de punt ietsje warm met daarop de heerlijke ho- ning van bloem of heide. Eet smakelijk! leden één van de grootste accordeon-
leden één van de grootste accordeon-
orkesten van Nederland. Het orkest
van Nede
rland. Het orkest
orkesten van Nederland. Het orkest
staat onder leiding van Henny Vels.
der leidin
g van Henny Vels.
staat onder leiding van Henny Vels.
Hij is één van mijn grote voorbeelde
n van mijn
grote voorbeelden.
Hij is één van mijn grote voorbeelden.
Zoveel passie als Henny voor muziek
assie als
Henny voor muziek
Zoveel passie als Henny voor muziek
heeft, geweldig. Ja, je mag gerust zegg
eldig. Ja,
je mag gerust zeggen
dat wij die passie
ook hebben voor ons
dat wij die passie ook hebben voor ons
vak. Passie voor eten. We proberen iets
ie voor ete
n. We proberen iets
vak. Passie voor eten. We proberen iets
te maken wat je thuis niet zo snel zult
wat je thui
s niet zo snel zult bereiden. Bijvoorbeeld oma’s draadjes- vlees van de wangen van het Mangalica-
vlees van de wangen van het Mangalica-
varken. Heerlijk. Het Mangalicavarken
eerlijk. H
et Mangalicavarken
heeft prachtig door
bloed vlees, omdat
heeft prachtig doorbloed vlees, omdat
deze varkens veel beweging hebben
kens veel
beweging hebben
deze varkens veel beweging hebben
gehad. We proberen steeds iets nieu
proberen
steeds iets nieuws
deze varkens veel beweging hebben
gehad. We proberen steeds iets nieuws
uit. Vaak van traditionele producten, die
van traditi
onele producten, die
it. Vaak van traditionele producten, die niet of nauwelijks meer worden ge-
niet of nauwelijks meer worden ge-
bruikt. Onthaasten is daarbij belangri
thaasten is
daarbij belangrijk.
bruikt. Onthaasten is daarbij belangrijk.
Zorg dat je rustig bent in je lijf, zodat je
e rustig ben
t in je lijf, zodat je kunt beleven wat je in je mond steekt.” Topsport
Topsport
Bertus geeft
eft aan da
t hij echt z’n plek
Bertus geeft aan dat hij echt z’n plek
heeft gevonden in Wissel. “We kwame
vonden in
Wissel. “We kwamen
Bertus geeft aan dat hij echt z’n plek
heeft gevonden in Wissel. “We kwamen
in 2006 van Stern in Epe naar Wissel. In
an Stern in
Epe naar Wissel. In
n 2006 van Stern in Epe naar Wissel. In
in 2006 van Stern in Epe naar Wissel. In
Epe werkten we vanuit een heel ander
ten we van
uit een heel ander
Epe werkten we vanuit een heel ander
concept. Ook mooi, maar hier kan ik
Ook mooi,
maar hier kan ik
concept. Ook mooi, maar hier kan ik
meer van mezelf kwijt. Ambitieus? Dat
mezelf kwi
jt. Ambitieus? Dat
concept. Ook mooi, maar hier kan ik
meer van mezelf kwijt. Ambitieus? Dat
ben ik zeker. Dit is topsport. Iedere dag
er. Dit is
topsport. Iedere dag
en ik zeker. Dit is topsport. Iedere dag wil ik verbeteren.” Uren kan hij vertel-
wil ik verbeteren.” Uren kan hij vertel-
len over zijn gerechten. Over het vlees,
zijn gerech
ten. Over het vlees,
len over zijn gerechten. Over het vlees,
dat hij bij voorkeur rauw proeft. “Dat
ij voorkeu
r rauw proeft. “Dat
dat hij bij voorkeur rauw proeft. “Dat
snapt niet iedereen, maar dat is de bes
iedereen,
maar dat is de beste
snapt niet iedereen, maar dat is de beste
beleving. Veel vlees smaakt als karton, ik
Veel vlees
smaakt als karton, ik
beleving. Veel vlees smaakt als karton, ik
wil puur vlees proeven. Bij goede slagers
lees proeve
n. Bij goede slagers
wil puur vlees proeven. Bij goede slagers
heb je daar geen last van, maar er wordt
ar geen las
t van, maar er wordt
heb je daar geen last van, maar er wordt
wat afgeknoeid met ons eten. Zoiets wil ik
oeid met on
s eten. Zoiets wil ik
wat afgeknoeid met ons eten. Zoiets wil ik
onze gasten niet voorzetten. Koken is ook
n niet voor
zetten. Koken is ook
onze gasten niet voorzetten. Koken is ook
liefde voor je vak, voor je gasten. Koken
r je vak, v
oor je gasten. Koken
liefde voor je vak, voor je gasten. Koken
is de mensen laten proeven wie je bent.”
sen laten p
roeven wie je bent.”