Page 7 - VA-krant Dec 2015
P. 7

VA-KRANT ETEN & DRINKEN  |  7 Tekst en foto: Ton Brands Eet smakelijk Eet smakelijk 
kelijk 
kelijk 
Veluwse appelnote
se appe
lnotentaart met honing Ingrediënten Een taart is circa 12 punten 
Een taart is circa 12 punten 
•  150 gram ongezouten room
gram onge
zouten roomboter op kamertemperatuur • 150 gram suiker • 300 gram speltbloem gezeefd • 1 ei • 1 kg zoete handappels • 1 theelepel gemalen kaneel 
• 1 theelepel gemalen kaneel 
•  150 gram gemengde ongezout
gram geme
ngde ongezouten noten • 4 à 5 eetlepels abrikozenjam Voorbereiding verwarm de oven op 180 graden. Bereiding 
Bereiding 
Kneed van d
n de boter
, 100 gram suiker, bloem, ei en een beetje zout een soe- 
bloem, ei en een beetje zout een soe- 
pel deeg. Leg de deegbal ongeveer 30 
. Leg de d
eegbal ongeveer 30 
pel deeg. Leg de deegbal ongeveer 30 
minuten in vershoudfolie te rusten 
in versho
udfolie te rusten 
minuten in vershoudfolie te rusten 
in de koelkast. Leg een vel bakpapier
lkast. Leg
 een vel bakpapier 
in de koelkast. Leg een vel bakpapier 
op de bodem van een springvorm. 
odem van 
een springvorm. Rol het deeg tussen 2 vellen vers- 
Rol het deeg tussen 2 vellen vers- 
houdfolie uit tot een ronde deeglap 
e uit tot 
een ronde deeglap 
houdfolie uit tot een ronde deeglap 
van ongeveer 30-32 cm doorsnee en 
veer 30-3
2 cm doorsnee en bekleed de bodem van de spring- 
van ongeveer 30-32 cm doorsnee en 
bekleed de bodem van de spring- 
vorm ermee, inclusief de rand. Schil 
ee, inclus
ief de rand. Schil 
orm ermee, inclusief de rand. Schil
vorm ermee, inclusief de rand. Schil 
de appels en snij ze in blokjes van 
s en snij 
ze in blokjes van 
de appels en snij ze in blokjes van 
1 cm. Schep ze in een kom met 50 
chep ze i
n een kom met 50 gram suiker, kaneel en de geroos- 
gram suiker, kaneel en de geroos- 
terde noten. Schep de appelvulling 
ten. Sche
p de appelvulling 
terde noten. Schep de appelvulling 
in de vorm van het deeg en bak de 
rm van he
t deeg en bak de 
in de vorm van het deeg en bak de 
taart in de voorverwarmde oven in 
 de voorv
erwarmde oven in 
taart in de voorverwarmde oven in 
ongeveer 45 minuten gaar. Verwarm 
 45 minut
en gaar. Verwarm 
taart in de voorverwarmde oven in 
ongeveer 45 minuten gaar. Verwarm 
de jam in een steelpan met 1 eetlepel 
 een steel
pan met 1 eetlepel 
e jam in een steelpan met 1 eetlepel 
de jam in een steelpan met 1 eetlepel 
water. Wrijf de jam door een zeef en 
rijf de ja
m door een zeef en 
Dit recept wordt 
u aangeboden door Veluws Eethuis Wissel van Bertus Stijf www.veluwseethuis.nl 
bestrijk de taart 
ermee. Laat hem in 
bestrijk de taart ermee. Laat hem in 
de vorm afkoelen en snij hem daarna 
afkoelen e
n snij hem daarna in 12 punten. 
in 12 punten. 
Serveertip: Ma
tip: Maak
 de punt ietsje warm met daarop de heerlijke ho- ning van bloem of heide. Eet smakelijk! leden één van de grootste accordeon- 
leden één van de grootste accordeon- 
orkesten van Nederland. Het orkest 
 van Nede
rland. Het orkest 
orkesten van Nederland. Het orkest 
staat onder leiding van Henny Vels. 
der leidin
g van Henny Vels. 
staat onder leiding van Henny Vels. 
Hij is één van mijn grote voorbeelde
n van mijn
 grote voorbeelden. 
Hij is één van mijn grote voorbeelden. 
Zoveel passie als Henny voor muziek 
assie als 
Henny voor muziek 
Zoveel passie als Henny voor muziek 
heeft, geweldig. Ja, je mag gerust zegg
eldig. Ja, 
je mag gerust zeggen 
dat wij die passie 
ook hebben voor ons 
dat wij die passie ook hebben voor ons 
vak. Passie voor eten. We proberen iets 
ie voor ete
n. We proberen iets 
vak. Passie voor eten. We proberen iets 
te maken wat je thuis niet zo snel zult 
wat je thui
s niet zo snel zult bereiden. Bijvoorbeeld oma’s draadjes- vlees van de wangen van het Mangalica- 
vlees van de wangen van het Mangalica- 
varken. Heerlijk. Het Mangalicavarken 
eerlijk. H
et Mangalicavarken 
heeft prachtig door
bloed vlees, omdat 
heeft prachtig doorbloed vlees, omdat 
deze varkens veel beweging hebben 
kens veel
 beweging hebben 
deze varkens veel beweging hebben 
gehad. We proberen steeds iets nieu
 proberen 
steeds iets nieuws 
deze varkens veel beweging hebben 
gehad. We proberen steeds iets nieuws 
uit. Vaak van traditionele producten, die 
van traditi
onele producten, die 
it. Vaak van traditionele producten, die niet of nauwelijks meer worden ge- 
niet of nauwelijks meer worden ge- 
bruikt. Onthaasten is daarbij belangri
thaasten is
 daarbij belangrijk. 
bruikt. Onthaasten is daarbij belangrijk. 
Zorg dat je rustig bent in je lijf, zodat je 
e rustig ben
t in je lijf, zodat je kunt beleven wat je in je mond steekt.” Topsport 
Topsport 
Bertus geeft
eft aan da
t hij echt z’n plek 
Bertus geeft aan dat hij echt z’n plek 
heeft gevonden in Wissel. “We kwame
vonden in 
Wissel. “We kwamen 
Bertus geeft aan dat hij echt z’n plek 
heeft gevonden in Wissel. “We kwamen 
in 2006 van Stern in Epe naar Wissel. In 
an Stern in
 Epe naar Wissel. In 
n 2006 van Stern in Epe naar Wissel. In 
in 2006 van Stern in Epe naar Wissel. In 
Epe werkten we vanuit een heel ander 
ten we van
uit een heel ander 
Epe werkten we vanuit een heel ander 
concept. Ook mooi, maar hier kan ik 
 Ook mooi,
 maar hier kan ik 
concept. Ook mooi, maar hier kan ik 
meer van mezelf kwijt. Ambitieus? Dat
mezelf kwi
jt. Ambitieus? Dat 
concept. Ook mooi, maar hier kan ik 
meer van mezelf kwijt. Ambitieus? Dat 
ben ik zeker. Dit is topsport. Iedere dag 
er. Dit is 
topsport. Iedere dag 
en ik zeker. Dit is topsport. Iedere dag wil ik verbeteren.” Uren kan hij vertel- 
wil ik verbeteren.” Uren kan hij vertel- 
len over zijn gerechten. Over het vlees, 
zijn gerech
ten. Over het vlees, 
len over zijn gerechten. Over het vlees, 
dat hij bij voorkeur rauw proeft. “Dat 
ij voorkeu
r rauw proeft. “Dat 
dat hij bij voorkeur rauw proeft. “Dat 
snapt niet iedereen, maar dat is de bes
 iedereen, 
maar dat is de beste 
snapt niet iedereen, maar dat is de beste 
beleving. Veel vlees smaakt als karton, ik 
Veel vlees 
smaakt als karton, ik 
beleving. Veel vlees smaakt als karton, ik 
wil puur vlees proeven. Bij goede slagers 
lees proeve
n. Bij goede slagers 
wil puur vlees proeven. Bij goede slagers 
heb je daar geen last van, maar er wordt 
ar geen las
t van, maar er wordt 
heb je daar geen last van, maar er wordt 
wat afgeknoeid met ons eten. Zoiets wil ik 
oeid met on
s eten. Zoiets wil ik 
wat afgeknoeid met ons eten. Zoiets wil ik 
onze gasten niet voorzetten. Koken is ook 
n niet voor
zetten. Koken is ook 
onze gasten niet voorzetten. Koken is ook 
liefde voor je vak, voor je gasten. Koken 
r je vak, v
oor je gasten. Koken 
liefde voor je vak, voor je gasten. Koken 
is de mensen laten proeven wie je bent.”
sen laten p
roeven wie je bent.”
   5   6   7   8   9