Page 5 - Tenniskrant 2010
P. 5

Ingeborg Biesterbosch gaat voor het rolstoeltennis - als spor- ter en als ambassadeur van de sport. Op dit moment werkt zij met haar man Arjan aan de oprichting van de Stichting Bies- terbosch Sportief. Doel: het bevorderen van het rolstoelten- nis op de Noord-Oost Veluwe.
Naast het ondersteunen van personen, onder wie Ingeborg zelf, richt de stichting zich op promotie van de sport. “We denken aan een toernooi op de Noord-Oost Veluwe, bijvoorbeeld een mix- dubbeldag”, zegt Ingeborg. Ze schat dat er in Nederland circa 62 vrouwen voor het dames enkel en 72 vrouwen voor het dubbelspel en ruim 70 mannen actief zijn in het rolstoeltennis, volgens de KNLTB-ranglijst. In de regio zijn de mogelijkheden voor rolstoeltennis nu nog beperkt. Rolstoeltennis is bekend, maar nog niet heel bekend. Daar wil Ingeborg met de stichting verandering in brengen. “Als ik nu in Wapenveld train, weet ik dat we maar met z’n tweeën zijn. Een wedstrijd spelen kan niet in de buurt: het dichtstbijzijnde toernooi is in Meppel, andere zijn meteen in Enschede of Goes. Dat is toch een  ink eind rijden.” Ook stelt
ze dat het niet meevalt om als enige rolstoeltennisser mee te doen aan een regulier toernooi. “Wij mogen de bal wel twee keer laten stuiteren, maar toch word je doorgaans van de baan geslagen, dat is niet altijd even leuk.”
Ingeborg is circa drie jaar actief in het rolstoeltennis. In 2000 werd ze als  etser aangereden door een pizzakoerier. “In eerste instantie ging men ervan uit dat mijn kniebanden gescheurd waren. Een week of zes rust zou wel helpen,” vertelt ze. Helaas kon ze na zes weken haar knie nog steeds niet buigen. Bovendien had ze erg veel pijn. Onderzoeken in het ziekenhuis wezen uit dat het dystro e was. Een tijd van behandelingen volgde, zonder blijvend resultaat. In 2007 ging het echt niet langer, de voet was paarszwart van kleur en nog steeds heel pijnlijk. “Toen was het genoeg. Ik besloot
5
“Rolstoeltennis is nog niet heel bekend”
Ingeborg in actie op de baan.
dat dit blok aan mijn been eraf moest”, vertelt Ingeborg. Eind mei vond de operatie plaats: haar been werd net onder de knie geamputeerd. “Net genoeg stomp over om een prothese te kunnen dragen”, zegt ze. “Nu doe ik bijna alles weer.” In 2009 speelde Ingeborg zes toernooien en in maart dit jaar deed ze mee aan wedstrijden in Meppel.
Op dit moment traint Ingeborg bij Stichting STROO op tennis- park Ramele in Raalte en bij De Pelikaan in Zwolle, een vereni- ging die zich sinds vorig jaar inzet voor rolstoel- en gehan-
dicaptentennis. Trainers spelen een belangrijke rol. “Onze trai- ners hebben een aparte applica- tiecursus gevolgd. Rolstoelten- nis is namelijk voor 80 procent rijden en voor 20 procent tennis. Een trainer moet weten hoe wij het maximale uit onze rolstoel kunnen halen.” Ook het mate- riaal kent extra aandachtspun- ten. Sowieso is voor het tennis een andere rolstoel nodig. “En omdat we met beide handen de banden vasthouden, moet de grip van het racket bijvoor- beeld smaller zijn. Sportzaak Hogeboom in Hattem weet wat dat betreft precies waar je als
rolstoeltennisser rekening mee moet houden bij het uitkiezen van een racket.” Ingeborg wordt naast Hogeboom ook onder- steund door MoZa Makelaars, van wie ze kleding ontvangt. Maar een hoofdsponsor die de stichting vleugels moet geven, is nog niet gevonden. “We ho- pen op korte termijn een spon- sor te vinden en zo de sport binnen het bereik van meer mensen op de Noord-Oost Veluwe te brengen.”
Interesse in rolstoeltennis of in sponsoring? Neem dan contact op via i.biesterbosch@gmail.com.
Rolstoeltennis: wat is er anders?
Rolstoeltennis is er op alle ni- veaus en kan gespeeld worden op alle ondergronden. Ook rackets en ballen zijn hetzelfde als bij het reguliere tennis. Er zijn twee grote verschillen tussen rolstoeltennis en ‘gewoon’ tennis:
• De speler zit in een rolstoel; deze wordt beschouwd als on- derdeel van het lichaam.
• De bal mag twee keer stuiten. Rolstoeltennissers mogen deelne- men aan de reguliere competitie en toernooien. Daarbij mogen ze de bal dan dus twee keer laten stuiten.
(Bron: www.knltb.nl
Alles over Ingeborg!
Ins en outs rolstoeltennis
Rolstoeltennis is voor mensen met een permanente lichamelijke beperking, die voor het beoefenen van de sport afhankelijk zijn van een rolstoel. Als je als rol- stoeltennisser wilt meedoen aan rolstoeltennisranglijsttoernooien, moet je voldoen aan de ITF definitie van een rolstoeltennisser. De Nederlandse vertaling van deze definitie luidt:
Een speler moet een permanente mobiliteitsgerelateerde fysieke aandoening hebben, die medisch is gediagnosticeerd. Deze permanente fysieke aandoening moet resulteren in een substantieel functieverlies van één of beide onderste ex- tremiteiten. Spelers moeten voldoen aan minimaal één van de volgende criteria:
• Een neurologische aandoening op niveau S1 of proximaal, die gepaard gaat met verlies van motorische functie.
• Verstijving of ernstige artrose en/of vervanging van de heup, knie of het bovenste enkelgewricht.
• Amputatie van een gewricht van de onderste extremiteit, hoger dan de middenvoet.
• Functieverlies van één of beide onderste extremiteiten, vergelijkbaar met bovengenoemde aandoeningen.
(Bron: www.knltb.nl).
Naam:
Woonplaats:
Sport:
Sportvereniging: Trainingsaccommodatie: Racket: Racketspecificaties: Rolstoel:
Favoriete slag: Slagarm:
Handicap: Materiaalleverancier:
Ranking REAAL Nationale Rolstoel- tennisranglijst ITF Wheelchair Tennis- top 100 (2010):
Ingeborg Biesterbosch-Spanhaak Wapenveld
(Rolstoel)tennis
TV Wapenveld
TV Ramele, Raalte/TV de Pelikaan Zwolle Babolat Aeroprodrive
300 gr gewicht, 320 mm balans, 645 cm grootte Topend T5
Forehand
Links
Onderbeenamputatie (rechts)
Emcart Sport, Veenendaal (rolstoel) en Hogeboom sport, Hattem (rackets)
Dames enkel 25, dames dubbel 28
Rolstoeltennis is voor 80 procent rijden en voor 20 procent tennis.


































































































   3   4   5   6   7